lördag 4 februari 2012

Soffsvårigheter,

Vi skall ju ha ett litet TV-rum intill vardagsrummet i huset och jag har försökt titta på litet olika soffor som kunde passa in i rummet. För att kunna bestämma färgsättning m.m. på väggar, så borde man egentligen ha möbleringen ganska klar för sig. Det tycker åtminstone jag.

Det har visat sig finnas en uppsjö av soffor på marknaden. Ju flera man tittar på, desto svårare blir valet. Först tänkte vi oss en lädersoffa, som skulle vara lätt att hålla ren. Tanken är att i just den soffan skulle det vara tillåtet att dricka saft och äta popcorn. Divansoffor (eller schäslongsoffor) är ju himla populära just nu, men vill man sitta "normalt" i dem, så är de ju inte så värst rymliga.

Då kan jag ändå tycka att lädersoffor känns ganska kalla att sitta i, så på sätt och vis skulle jag föredra en tygsoffa. En med tvättbara överdrag förstås!

En ljus soffa skulle säkert passa bra eftersom rummet är ganska litet, men hallå - hur praktiskt är det då? Den här modellen känns litet rymligare än den första eftersom man kan sitta i båda vinklarna av soffan. Fast sen får den ett minus för de låga benen. Då kommer man inte till med dammsugaren under den.

Ytterligare ett alternativ kunde vara att ta en lös fotpall som man kan använda som fotpall, soffbord eller sittplats. Barnen kanske vill sitta nära TV'n när de spelar TV-spel i framtiden? Eller så kanske man kunde ha stora kuddar på golvet att sitta på för det ändamålet.

Eller skall man gå på ett säkert kort och ta en klassisk rak soffa? Den skulle det ju vara lättare att möblera om med om man så vill. Fast undrar om man kan klämma ner fyra personer i en sådan? Färgen är i alla fall fin tycker jag.

En Howardsoffa är ju också väldigt klassisk och går säkert inte "ur modet" så fort. Jag tycker det verkar praktiskt med hjul under, så att man kan flytta på den när man dammsugar. Fast den kanske skulle platsa bättre i vardagsrummet än i TV-rummet, tror jag.

Så vad tror ni - tyg/läder, stor/liten, vinkel/rak? Ja frågorna är många. Men jag är litet nyfiken, hur har ni inrett era TV-rum och var gillar barnen att sitta?

Nu skall jag återinta favoritsoffan! Ha en fin fortsättning på helgen!

Samtliga bilder kommer från vepsalainen.com

7 kommentarer:

Anna-Lena sa...

Ok, här kommer mina åsikter :-) Jag gillar inte läder, just för att det är kallt och man "klibbar" fast om man sitter med bara ben i den. Ett plus för att det är lätt att torka av den, men det är det enda plusset med läder då. Sen är jag inget fan av divansoffor heller, just för att divandelen tar bort en hel sittplats om man vill sitta normalt (som du skrev). De är jobbiga att sitta i och man vet inte riktigt HUR man ska sitta. Så en vanlig hörnsoffa eller två skilda soffor placerade i vinkel är mitt tips. Så har vi både i vardagsrummet och tv-rummet och vi är jättenöjda med det. Så av de bilder du visar så gillar jag alternativ nr. 3 bäst (förutom färgen). Ang. färgen så röstar jag på en mörk tygsoffa till tv-rummet. Inga direkt nya tips kom jag väl med, bara mina egna åsikter :-)

Anu sa...

Vi har en divansoffa och den är bra att lattja i, åtminstone för den/dem som halvligger i divandelen uppkrupen i hörnet. Men skall samma soffa också fungera som "sitta fint" - soffa, t.ex. när man har gäster, så funkar ju bara en del av soffan riktigt bra för det ändamålet, när en del hamnar att sitta utan ryggstöd. Då är det bra att ha nån fåtölj som komplement.

Jag gillar också tyg mera än läder i de möbler som ska kännas riktigt bekväma. Vad gäller vit klädsel så skulle jag inte nödvändigtvis klassa ut det direkt. De kan det faktiskt vara ett bra alternativ om man har maskintvättbara överdrag (och helst i mindre delar och inte allt i ett stycke = tvättbara i egen maskin och inte på kemtvätt, nödvändigtvis), eftersom man inte behöver oroa sig för att färgen ska flagna i tvätten, som mera färggrant kan göra. Vi har en fåtölj med vit, löstagbar klädsel och den är hundarnas favoritplas, vilket betyder att överdragen nog får köras i maskinen lite nu som då.

En tv-soffa tycker jag också gärna ska vara mjuk och pösig snarare än kompakt och stadig. Men där kommer man igen på dilemmat om det ska vara bra att vara uppkrupen i eller om man behöver kunna sitta "ordentligt" i den också.

StrandviksVillan sa...

Jag har också länge tänkt mig en divansoffa, men med de senaste årens erfarenhet så skulle jag INTE köpa en sån. Mitt förslag är absolut en rak soffa + en liten smidig fåtölj och kanske som du själv skrev en fotpall åt barnen eller till och med varsin liten fåtölj åt dom.
Vi har tv:n i vardagsrummet som ju ligger mitt i huset, intill köket. Där har vi som du vet två soffor och två fåtöljer. Skulle kanske vilja ha färre möbler, men vi är fem pers och när vi har gäster behövs alla sittplatserna. Jag skulle gärna ha separat tv-rum på övervåningen, men vet att det rent praktiskt inte skulle funka ändå. Nåja, redan nu märker jag att mängden leksaker och prylar har minskat i vardagsrummet ;)
När det gäller avtagbar och tvättbar klädsel så tror jag också att en ljus isf är bäst, man behöver inte oroa sig för att den blir ojämn i färgen. Dessutom kan man vid behov använda blekmedel.

Lycka till med besluten!

Jessica sa...

Av dina bilder gillar jag bäst den vita hörnsoffan, men sku säkert själv välja en rak modell. Ett måste som jag nu har är att man skall rymmas bra under soffan och dammsuga. Vår nuvarande ryms man inte under och aldrig mer köper jag en sådan. Läder skulle jag heller aldrig köpa, fast dom säkert också kan vara mjuka, men då de är så kalla. En lite mjukare soffa för tv-tittande är säkert det bästa.

Nette Cecilia sa...

Här har vi kört med lädersoffor alla år till o med köpt nya ,dom är ju så praktiska att torka av ,för en olycka händer så lätt ,man behöver inte vara barn till det .Så det beror på hur mycket tid man vill sätta på städande o tvättande ,om man vill tvätta så kanske man tar bort tid till samvaro ,o ju mera åren går ju mindre tid får man till att göra allt det följer annat med som man inte kanske tänker på idag ,ha det bra med ditt funderande ,kram Nette

Veronica sa...

Vi har 2 st 3 personssoffor placerade mot varandra med ett stort soffbord i två nivåer emellan. TV´n är på ena kortsidan av soffan och kaminen på den andra. Så då vi tittar på TV ligger maken och jag i varsin soffa, dottern tycker om att sitta på den lägre delen av bordet eller ligga på min mage. Vill vi njuta av brasan svänger vi oss och tittar åt andra hållet. Titta på TV gör vi sällan då vi har gäster. :)

Pieni Lintu sa...

Tosi kaunis tuo iso sinisävyinen rahi!! <3

Mukavaa viikkoa teidän perheelle! :)

PS. Tervetuloa osallistumaan blogini valokuvauskilpailuun:

http://pienilintu.blogspot.com/2012/02/sisustustarroja-ja-kiva-kilpailu.html