måndag 19 december 2011

En riktig Mandeldröm...

Vi hade bjudit in våra närmaste släktingar till bygget i helgen. Säsongen inbjuder ju till att dricka glögg och till glöggen tycker jag att denhär pajen med smak mandel och kanel passar helt perfekt. Dessutom sprider den en alldeles underbar doft hemma, när man gräddar den. Här kommer receptet:

Mandelpaj med smak av kanel


Mördeg:
100 g smör eller margarin
2½ del vetemjöl
½ dl florsocker
1 äggula

Fyllning:
125 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
200 g sötmandel
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

Garnering:
Mandel

Gör så här
1. Hacka samman alla ingredienser till mördegen.
2. Klä en rund osmord pajform med degen. Formens diameter bör vara ca 27 cm, och den får gärna har löstagbar botten.
3. Ställ formen med degen kallt att vila i ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Förbered fyllningen och garneringen medan degen vilar. Skålla och skala mandeln till garneringen (jag köpte färdigskalad).
6. Gör fyllningen: Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt ett äggen, ett i taget, och rör varsamt smeten slät mellan varje ägg. Mal mandeln och blanda ner den, vaniljsockret och kanelen. Rör varsamt samman till en slät smet.
7. Bred ut mandelsmeten jämt i pajskalet. Lägg de skalade mandlarna i ett vackert mönster ovanpå.
8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35 – 40 minuter.

Happy Baking!

6 kommentarer:

Camilla sa...

låter jättegott, kanske något att testa till julhelgen :) Ha en fin fortsättning på julveckan!

Livet på Vestergård sa...

Det låter verkligen som något man borde testa på. Nu när jag blir ledig ska jag ta mig tid att baka. Var det förresten du som bjöd på tiramisu när vi träffades? Skulle gärna ta receptet :)
Kram Kicki

alegni sa...

tack för receptet, det ska jag spara!

Anna-Lena sa...

Lite ovanligt recept, jag brukar sällan använda mandel. Tror faktiskt jag ska testa det! Låter gott! Ska man ha nåt ovanpå då man serverar, t.ex. grädde eller glass eller är den god bara som den är?

En vacker vardag sa...

Jag skulle nog servera pajen som den är. De två huvudsmakerna är mandel och kanel, så man behöver inte komplettera med någon tredje. Men den är väldigt god och saftig i all sin enkelhet.

Kicki: Det var jag som gjorde Tiramisun. Vi kan återkomma till receptet.

Anna-Lena sa...

Ok, huvudsaken är att den är saftig. :-) Om det är torrt vill jag gärna ha nåt läskande som glass till, men det behövs alltså inte.