onsdag 23 mars 2011

En klurig tvåa,


Hemma har vi nu uppnått den milstolpen i utvecklingen som jag bävat för. Sonen har fattat tycke för dataspel. Jag har försökt hålla honom borta från datorn så länge som möjligt, men nu är tiden alltså inne. En del av mig tycker att det är alldeles för tidigt, medan den andra delen inser att jag allena är för liten för att stå emot utvecklingen. Idén är iallafall att vi spelar ett spel eller två om dagen tillsammans, han och jag.

Häromdagen fick jag ett bra tips om att Pikku Kakkonen har trevliga spel på sin hemsida. Tackar för tipset, ifall tipsgivaren läser detta! Vi hittade ett trevligt Postis Per spel som vi spelade tillsammans en eftermiddag.

Vid middagsbordet samma dag, utspelar sig följande diskussion:

- Vill du berätta för pappa vad vi spelade idag? frågar jag sonen.
- Jag skall visa, svarar han blixtsnabbt.
- Nej, nej ropar jag och är rädd för att han tänker släpa hela datorn till köket.

Han skuttar upp från stolen, springer fram till skafferiet och tar fram burken med xylitoltabletter (som är försedd med Pikku Kakkonens logo).

Jag och maken ser ut som två fågelholkar. Så pekar han på tvåan på burken och säger:

- Pappa, vi spelade dethär...

Det är ju en tröst att tänka, att om dataspel eventuellt gör barnen dummare, så har skadat åtminstone inte skett ännu.

Ha en fin onsdag på er!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Smart drag av sonen!Säkert också ett smart drag av dig att så här i "början" hålla fast vid några spel om dagen.De lär knappast dröja länge innan han sköter allt detta på egen hand.Som kusin M:s son då han var här en dag och datorn stod på så var han snabb att fråga mig "Vill du jag skall visa dig var de finns bra spel att spela"
Moster/B

sagaulla sa...

Smart liten kille som sagt och håll fast vid dina regler och gör inte som jag som inte hade några vilket har resulterat i att sonen fortfarande spelar!
Själv hade jag ej klarat pikku kakkonens spel!

Njut av ärtsoppa och plättar i morron torsdag!

Anonym sa...

:) Jag håller med dig om att det är viktigt att begränsa datorspelandet. Vill också tipsa om ett par spel, ifall ni vill köpa. Kalle Kunskaps Lekstugan , Förskolan osv e bra pedagogiska spel som dom inte fastnar i. Samma gäller Lek o Lärs Förskolan mfl. Nog finns det ju andra bra också. Då äldsta dottern ahde svårt med matte köpte vi Kel o lärs Trean-so var jätte roligt. Men för att komma vidare i spelet måste man alltid emellanåt ner i källaren och tanka energi genom att räkna! Jätte bra! :D
Jag tycker det är bra om spelet har nån ide, nåt där de måste tänka lite. Tex bilspel (finns ju helt trevliga med legobilar el dyl) fastnar dom i så lätt o blir arga då man ska stänga. Då tycker jag man ser de första tecknena på ett osunt beroende. Och det vill man ju inte. Kanske bra o tänka på innan man introducerar dem... FAST det är så roligt för papporna... ;) Jag hade själv inte kommit att tänka på detta innan det var för "sent". PÅ dagiset spelar dom flipper på datorn. Det e ju helt harmlöst iofs, men tycker det blir samma där-att dom lätt fastnar. Så det är jag inte förtjust i.

Vi spelar väldigt varierat, ibland ett par dagar i rad, ibland går det en vecka eller två emellan gågnerna. Legobilspelet, som vi har fått, får sonen, snart 6 år, spela HÖGST en gång i veckan (oftast glömmer han det varannan...). Dottern som e som din son, spelar just mest dom här förskolespelena (med former, färger, musik, bokstäver osv)

H. Haje

Anonym sa...

"Pikku kakkonen" här ;D, trevligt om ni gillade! S :D

Hanna sa...

Ha en fin helg.
kram
Hanna