tisdag 9 november 2010

Tema vecka 45, Köksinredning

Köksinredning är denhär veckans tema på Fabriken och det känns ju högaktuellt eftersom vi som bäst ritar på bl a köket till vårt blivande hem. Köket kommer att bli hästskoformat, inte så värst djupt men ganska brett. Vårt nuvarande kök är vitt och det trivs vi bra med, så det nya köket kommer nog också att gå i vitt.

Eftersom ni delade med er av era erfarenheter gällande planeringen av klädrummet tänkte jag höra efter om ni vill dela med er av era bästa kökstips denhär gången? Jag fick en massa bra tips och idéer senast tyckte jag. Tusen tack för dem! Inspirationen har jag hämtat från Lidhults och Tibrokök.


Jag funderar mycket på en köksö. Har själv ingen erfarenhet av en, så berätta gärna om du har erfarenhet. För- och nackdelar? Själv gillar jag denhär idén med en förlängd skiva där man kan sitta och äta t ex mellanmål eller dricka en kopp kaffe.Alternativt kunde man bygga ut en U-formad del i ena änden av köket?Höjden och modellen på de övre skåpen funderar jag mycket på. Skall man ha fasta luckor på övre skåpen som här ovan? Notera den breda diskbänksdelen.


Vi har tänk att takhöjden skall vara 280 cm i huset, så kanske skall köket ha en liten skåpdel ovanför den övre skåpraden för att det inte skall se så kompakt ut. Undrar just vad man skall ha i de skåpen då?


Vi har tänkt ha en liten mellanvägg mellan vardagsrummet och köket. Att bygga en fast vitrin på den väggen kanske inte vore så dumt. Kan man ha för många köksskåp tror ni?


En sånhär bänk under fönstret påminner mig om England. Jag vet inte varför, det bara gör det. Där kunde ungarna sitta medan man kockar i köket (när de inte hjälper till förstås!). En sån vore härlig att ha.


Ett såhär ljust och fint kök önskar jag mig. Önskar att man bara kunde knäppa med fingrarna och det skulle uppenbara sig tillsammans med resten av huset. Man kan ju alltid drömma...

Nu ser jag fram emot att höra dina kökserfarenheter. Vad borde vi tänka på i planeringen?

Tack för titten och ha en fin tisdag!

10 kommentarer:

Livet på Vestergård sa...

Inspirerande bilder!
Jag är så nöjd med vår köksö. Det har blivit den plats där jag äter frukost när inte hela familjen är med.Ofta är det här jag sitter och bloggar och när man har många gäster är det superbra att kunna duka biffe på den! Dessutom är det roligare att baka när man inte står med ryggen mot rummet :)
Ha en fin dag! Kram Kicki

Fru Westman sa...

Hej!

Helt spontant så tänker jag - väggskåp hela vägen upp! Ångrar att vi inte satte det. Förvaring är ALLTID bra, och så slipper man en dammsamlande yta ovanpå skåpen!

Köksö är toppen!

Lycka Till!

Kram Linda

Miss Goldie sa...

Ja, definitivt skåp hela vägen upp till taket! Och i de små skåpen högst upp kan du ju ha fina skålar eller glas som du använder typ 1 gång i året.

Jag gillar ju inte köks-öar speciellt mycket :-) Vet inte varför, men jag har aldrig fastnat för dem. Vi är mycket nöjda med vårt runda bord i köket, där ryms 4 pers bra (det tror jag inte man gör runt en köksö). Visst finns det smarta köks-öar också, men de flesta verkar ha så lite utrymme för benen och väldigt få sittplatser.

Och nej, man kan inte ha för många köksskåp! Jag funderade ett tag på öppna hyllplan på nån vägg, men jag är så glad att jag valde stängda skåp i hela köket till slut. :-)

Ingen vanlig dag sa...

Lycka till med er köksrenovering. Det ska vi också ta tag i så småningom. Känns lite ångestladdat på nåt vis - man vill ju att det ska bli perfekt :)

Jag skulle gärna vilja få plats med ett skafferi, ett sånt där som man hade förr med en dörr oxh en massa öppna hyllor. Det verkar så sjukt praktiskt och där kan man verkligen ha allt mellan himmel och jord organiserat och fint :)

/Kristina

alegni sa...

just så, no service available, så min första kommentar gick upp i rök...

angående vårrullar - det lär finnas en koppi på torget som säljer goda sådana. jag har köpt av samma försäljare i jakobstad och kan bara visa tummen upp för dem!

jag har så många åsikter om kök, så dem får vi ta öga mot öga någon gång, vilket vi ju delvis redan gjort :)

Lilith sa...

Ser att vi varit inne på samma sidor och hämtat inspiration till dagens tema... ;) Lycka till med köksplaneringen! Vi drömmer om ett nytt kök så småningom, så kanske jag kan snappa upp lite av de tips du får också? Det vet jag i alla fall att i det nya köket ska det vara rejält med enhetliga arbetsytor, inte små stumpar utplottrade mellan spis och diskbänk som vi har nu, där har verkligen de förra ägarna missat i planeringen... Och på tok för lite förvaring har vi också. Plus att vanlig kyl-frys är i minsta laget...
Ha en fin tisdag!

LissenTo sa...

Så många fina kök. Sådär fint är inte mitt. Men glad att skåpen går ända upp till taket. Slipper damm där i allafall. Dom två sista bilderna gillar jag.
Tänk att ha sådan plats att man kan ha en bänk vid fönstret, oh vilken dröm.

Ha det gott. Kram Lissen

Anu sa...

Hejsan! Halkade in på din blogg och blev helt betagen av alla vackra ting här! :)

Låter som om byggprojektet avancerar, eller?

Jo, köksskåp kan man aldrig ha för mycket av! Till vårt hus har vi också planerat en köksö, men utan "bar", eftersom matbordet kommer där alldeles bakom. Blir lite tårta på tårta då kanske med sittplatser?

Har du tänkt ha spis i köksön, eller bara arbetsbänk? Vad jag kollat så är spisfläktarna av köksö-modell av nån anledning dyrare än såna som monteras mot en vägg.

Kul att följa med dina inredningsfunderingar,
hälsar din blivande stadsdelsgranne Anu ;)

. sa...

Just hittade din blog, o sa glad att jag gorde det... Jag bor har i Can, o just nu sa haller min man o jag med att plannera varan nya kok och din blog har sa mycket inspiration till vad vi ska se fram till. Men just nu sa har vi en liten o, och vi all tycker om att arbeta dar, laga mat o vi star alltid omkring den. sa nar vi ska gora om allt har sa ska vi fixa en ny o store o. Och alla skapen ska ga upp till taket, och vi ska byga en ny plats for oss att sitta omkring bordet (onskar jag kunde hita en gammal svensk bank sofa). Fin blog, ska lasa vidare : )

Köksluckor sa...

Köksön är bra men sätt inte hällen dit. En vanlig fläkt fungerar inte alls ovanpå en köksö. Det finns fläktar som blåser in luft runt om köksön och suger i mitten men dem kostar.