lördag 21 maj 2011

Ett vitt kök,


Skall det vara såklart. Under veckan som gått har jag alltså stött och blött dethär med köket. Vårt kök kommer att ha samma modell som köket på bilden ovan, men där spisen finns på bilden kommer ett fönster att finnas i vårt kök.


Det som gör planeringen svår i just vårt kök, är det att den U-formade delen bryts av två fönster. Det blir alltså svårt att planera in en längre rad övre skåp. Då är ju frågan om det ser konstigt ut att ha bara två bredvid varandra som i bilden ovan eller inte? Jag gillar för övrigt denna skåpmodell i New Englandstil.


Något som också finns på min önskelista är en köpmansdisk, liknande den på bilden. Fast den är också svårplacerad. Lägger man den för nära fönstret ryms ju inte en eventuell gardinstång dit. Jag skulle väldigt gärna ha en liten bänk under ett av fönstren. Den skulle vara mysig att sitta i när man pysslar i köket.


Ett alternativ kunde vara att lämna bort största delen av övre skåpen. Det skulle säkert göra köket mycket ljusare och luftigare. Frågan är förstås om man får rum med allt i lådor och nedre skåp?


En köksö vill jag också gärna ha. Den tror jag är bra som bakbord och avställningsyta. Lägger man hjul under så kan man ju flytta på den vid behov. Det kan ju också vara praktiskt.


I huset jag besökte i veckan fanns ett alldeles bedårande skafferi. Jag blev litet sugen på ett sånt och ett alternativ vore att göra ett hörnskafferi som i dethär köket. Vad tror ni om det? Då kanske man inte skulle behöva så många övre skåp?

Diskbänken har jag funderat litet på också. Skall man göra en inbyggd ho som på bilden eller en traditionell diskbänk i rostfritt. En porslinsho vore ju jättefin, men det alternativet är nog uteslutet hos oss.

Några tankar kring ergonomi har också snurrat i huvudet. Är det vettigt att sätta ugnen separat eller att ha den under spisen? Och diskmaskinen, skall den vara förhöjd eller inte?


Ja det är nog en hel del att fundera på ännu. En sak är åtminstone säker och det är färgen. Vitt skall det vara. Så får vi se hur det blir med resten! Goda tips - ja, de mottages som vanligt med glädje!

Bilderna kommer från Kvänum och Eriksdals kök.

Ha en skön lördagkväll!

10 kommentarer:

Miss Goldie sa...

Ja, köksplanering är inte lätt! Men det är ju bra om du har kommit så långt som att du har bestämt färgen..fast det finns ju massor med vita nyanser också! ;-)


Ang. ergonomi så tycker jag det är MYCKET viktigare att diskmaskinen är upphöjd än att ugnen är det. För tänk hur många ggr du måste plocka in saker i en diskmaskin för att få den fylld (eller tömd). I ugnen räcker det med en gång, in och ut, och då orkar man nog bra böja sig tycker jag. Och i vår familj använder vi inte ugnen alla dagar heller, medan diskmaskinen oftast körs 1-2 ggr per dag.

Varför är porslinsho uteslutet? Jag är jättenöjd med vår och den är betydligt mera hållbar än jag trodde. Jag har nog slagit i stekpannor ganska hårt där flera ggr utan att den gått sönder.

Kommer det inga höga skåp i köket (från golv till tak alltså)? Jag gillar inte att man lämnar bort övre skåpen, jag tycker köket ser kalt och halvfärdigt ut på nåt sätt då. Visst, öppna hyllplan kan man ha istället, men vem vill putsa bort damm och matos från porslinet varje gång man ska använda det?

Och nej, jag tycker inte det ser dumt ut med två över skåp bredvid varandra. På bilden med den stora kakeldekorationen såg det konstigt tomt ut, men om ni har ett fönster däremellan så är det ju en naturlig brytning av skåpraden och inget som borde störa ögat på nåt sätt.

alegni sa...

finfina bilder! vad jag har för åsikter om kök torde du veta vid det här laget ;)
hoppas ni lyckas plocka ihop ert så det blir precis som du vill ha det!
kram

Nette Cecilia sa...

Vi har haft ugnen skilt i arbetshöjd i 20 år o jag tycker fortfarande det är toppen ,diskmaskinen har vi högre upp från golvet o det är bra för våra ryggar ,vi blir inte yngre med åren ,kramis Nette.

Livet på Vestergård sa...

Det var många fina kök du visar. Jag bakar alltid vid vår köksö, det är den perfekt för.Dessutom är det superbra att duka upp buffe´på den när man har gäster.Separat ugn i lämplig arbetshöjd kan jag verkligen rekomendera. Har inte ångrat att vi skaffade en sån.
Hoppas att du får ditt drömkök :)

Så Vitt Jag Vet sa...

Hej ! Finfina kök du visar.. Ja det är nog många tankar som man funderar på i det skedet ni är.. Jag gillar att ha diskmaskinen lite högre upp ! Om du har skåp nära fönstret kan du ju ha gardinstång med "tarraband och då typ hissgardin...
Här några tankar.. Du hittar nog på lösningar !
Kraam
Sanne

StrandviksVillan sa...

Igen: om det bara är möjligt så höj upp diskmaskinen. Den plockar man i och ur så pass ofta.
Vi har faktiskt bara ett enda överskåp 80 cm och i det förvarar vi vardagstallrikar, glas och muggar. Sen har vi också en vitrindel som står på bänken, med två lådor under. I den har vi finglasen och kaffekoppar.
Tror nog att du får det mesta att rymmas om du väljer ett hörnskafferi och sen stora lådor under bänkarna.

Hanna sa...

Vackra bilder på helt fantastiska kök.
Kram
Hanna

Lottaspace sa...

Fin blogg jag hittade nu :-)
Blir nog ett fint kök med den planeringen!
Ha en skön söndag!
Lotta

Johanna T sa...

Fina köksbilder och många tankar! Svar på frågor har jag inte, men kan tipsa om att planera så många stora lådor som möjligt. De sväljer massor av saker och är pratiska att använda.

Anu sa...

Håller med om att det är bra att lyfta upp maskinerna om man bara har utrymme att göra det. Ang. diskho/bänk sku jag tycka att en porslinsho sku passa fint i ett vitt, lantligt kök. Ett annat alternativ till icke-rostfri yta kunde vara en ho i nåt kompositmaterial (silgranit, fragranit och vad de nu allt heter). I vitt eller nån nyans som sku matcha bänkskivan?