måndag 13 juni 2011

Saker att göra en regnig dag,


Regniga dagar, som den vi haft idag, blir ju lätt litet långtråkiga för barnen. Även för de vuxna kan dagarna kännas litet långa, när frågor som "Jag har tråkigt - vad skall vi göra nu?" duggar tätt. Här kommer några förslag på aktiviteter man kan hitta på hemma, för att förgylla en grå och regnig dag:

1. Ordna en skattjakt. Göm lappar med olika ledtrådar hemma och låt barnen leta upp skatten. Skatten kan t ex bestå av en målar/pysselbok, som barnet sedan kan pyssla med.
2. Pyssla/sy/handarbeta/måla eller rita tillsammans. Endast fantasin sätter gränser här.
3. Slå upp ett tält eller bygg en koja på vardagsrumsgolvet och campa där. Vem säger att man måste campa utomhus?
4. Låt barnen rota i de vuxnas garderob och klä ut sig. Kanske till några kända karaktärer eller varför inte avrunda med en exklusiv modeshow?
5. Gå på bio hemma. Låt barnen välja en film, poppa popcorn och släck belysningen. Allt för att skapa en äkta biostämning.
6. Duka picknick på golvet. Bred ut en filt eller ett lakan på golvet. Gör picknickmat t ex grönsaksstänger med dipp eller fyllda tunnbrödsrullar, lägg i en korg och ät en mysig lunch på picknickfilten. Låt barnen vara med och förbereda maten.
7. Lägg pussel eller spela sällskapsspel tillsammans.
8. Titta på gamla foton/filmer och berätta familjehistorier. Litet större barn brukar älska att lyssna på historier från gångna tider.
9. Baka en kaka, pizza eller småbröd tillsammans. Duka litet extra fint och avnjut. Eller varför inte bjuda in någon gäst till bordet?
10. Spela teater. Spela teater eller charader tillsammans, med handdockor (kan tillverkas av gamla strumpor) eller utan. Alternativt kan man involvera barnens mjukisdjur och ställa till med en cirkusshow.

Till sist bör man inte glömma det allra bästa. Att klä på sig gummistövlar och regnkläder och gå ut i regnet. Titta vem som hittar den största vattenpölen och hoppa i den så vattnet stänker högt!

Lämna gärna en kommentar om du har ett bra sysselsättningstips som du vill dela!

8 kommentarer:

Anna-Lena sa...

Vilka bra tips! Tack så mycket, dem ska jag spara tills nästa regniga dag. Idag hann vi med flera punkter från listan, nämligen nr. 2,3,6 och 7. :-)

Så Vitt Jag Vet sa...

Ja det var enfin lista... Jag har faktiskt sett "teater" idag.. Min brorson D 7år framförde teater för sin farmor mej och sina syskon... Man får hoppas att denna kreativitet skulle bestå...
Ha det bra!
Kraam
Sanne

Johanna Stålros sa...

Mycket bra lista, den ska jag ha i minnet;) Kram Johanna

Livet på Vestergård sa...

Vilken rolig lista för regniga dagar!
Själv har jag passat på att tvätta och stryka :)

Pieni Lintu sa...

Kivoja ideoita - täällä on tänään ommeltu ja askarreltu, nyt niska vähän kipeänä kyllä..hmm..

Huset på landet sa...

Jättemånga bra förslag! Våra ungar gillar allt på den listan :).
Tack för dina trevliga ord om nätbutiken och bloggen i ditt tidigare inlägg. En nöjd kund är den bästa kunden!

Kram, Nicole

Maria M sa...

Vilken bra lista, man börjar ju längta efter regniga dagar!

ann-may sa...

Bra tips, det där med bio och popcorn går säkert hem för både vuxna och barn:)