tisdag 28 juni 2011

Fina pipor och raka rör,

kunde ha varit temat för dagen. Idag dök nämligen grävmaskinen upp på vår tomt igen för att installera rören som kommer under sockeln.


Efter många och långa svettiga timmar med alla ritningar känns det alltid lika kul när det händer något konkret med bygget. När man på några timmar ser tydligt resultat av arbetet.


Tillsynsbrunnen som fungerar som kopplingspunkt mellan det kommunala nätverket och vårt hus är på plats. Bra att knäppa en bild här innan man fyller gropen. Ifall man någon gång behöver veta hur man kopplat därnere, så behöver man inte i första hand gräva upp stensättningar eller annat för att kolla.


Här leds vatten- och avloppslinjerna in till fastigheten, sida vid sida.

För att nu inte släppa planeringsarbetet helt, så har vi justerat några detaljer på el- samt VVS-planeringen idag. Jag slutar inte förvånas över hur många detaljer det är att hålla i med planeringen. Gör man en ändring på ett ställe, så blir det en kedjereaktion och det skall ändras på alla ritningar. Pust!

Imorgon skall vattnet kopplas in till tomten och vi skall ha ett möte med vår ansvarige arbetsledare igen. Inga latmansdagar i sikte alltså.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad spännande då det sker så mycket nu! :) Allt det där missade vi som köpte ett hus nån annan byggt. Killarna var lyckliga över söndagen. Det är roligt att se att de olika åldrarna har så fint samspel :)Försök njut av värmen också. Kanske t.o.m ett dopp i havet?! E.

En vacker vardag sa...

E: Fast det känns jobbigt är det nog väldigt intressant och lärorikt att bygga. Fast det är ju litet visionerande. När man köper ett färdigt hus vet man ju vad man får. Dopp i havet. Tsss, det är nog några år sedan sist :-)

Anonym sa...

Har som aldrig fattat detta att ena dagen packar och slätar man ut gruset och andra dagen grävs de upp igen och rören sätts på plats.Antagligen dum fråga men kunde man inte lägga färdigt rören tidigare????
Moster B

Anna-Lena sa...

Roligt att det händer grejer hela tiden nu! Själv tyckte jag de där gräv- och rörgrejerna var dödstråkiga så jag orkade inte ens fara till tomten och fota :-) Men så är jag ju inte i rörbranschen sådär annars heller ;-) Och Moster B:s kommentar var ju bra, hur tänkte de där egentligen?

En vacker vardag sa...

Tackar för den intressanta frågan! Nu gör man ju inte ytan helt klar innan man lägger rören som kommer längst ner utan man lägger dem innan den slutliga fyllningen och utjämningen görs.

MEN, har ni funderat på vad som händer om man inte gör en stadig rörbädd? Jo, då finns det en risk att det sjunker på något ställe och blir det en svacka eller fel lutning i ett avloppsrör, så kan man i kort säga att det slutar skitigt! Därför fyller man och vibrerar till en viss nivå innan man lägger ner rören.

Dräneringen runt huset kan man lägga in före man gjuter sockeln, men vi har valt att göra det efteråt, så ser man exakt var rören skall läggas i förhållande till sockeln.

Var det svar på frågan? :-)

Anonym sa...

Tack!Har fått ett vettigt svar....
Moster B.