fredag 28 januari 2011

Den hälsosamma barnmaten,


Denhär veckan har rapporterna om barnmat duggat tätt. Tidigare i veckan rapporterade man om att helamning till 6 månaders ålder enligt en undersökning ökar risken för allergier hos barnet. Så gott som varenda gång man läser om amning i media, så kopplas det ihop med allergier. Man frågar sig varför? Varför bortser man från alla andra aspekter av amningen? Eller sambandet mellan amning och diabetes? Eller det faktum att födan är genspecifik och därför borde passa den lille bäst av allt. Att den stärker barnets immunförsvar mot många andra sjukdomar än allergier. Att barnet faktiskt får i sig allt det behöver via modersmjölken. Eller den närhet man (båda parter) får vid amningen? Varför är allt fokus på just allergier?

Själv har jag funderat på sambandet mellan amning och laktosintolerans. I vårt land har vi en blygsam procent mammor som helammar till 6 månader, men vi har rekordmånga personer som lider av laktosintolerans. Kan det vara ett resultat av att man introducerat andra mjölkpreparat för tidigt kanske?

Igår rapporterade man om förhöjda värden av mangan och arsenik i modersmjölksersättning och risgröt. Man har uppmätt förhöjda värden, men det är ingenting att oroa sig för som förälder. Nå, det känns ju tryggt att höra!

Dagens fråga lyder alltså: Vad är verkligen viktigare, barnens välmående eller barnmatstillverkarnas vinst? Vad tror du? Nämnas bör att matburkarna på fotot inte har något med saken att göra.

I dessa allvarliga tecken vill jag önska om en riktigt skön fredag!

4 kommentarer:

sagaulla sa...

Det är samma fråga vi äldre ställer oss ang. mediciner som så lättvindigt skrivs ut! Vi ser till att läkemedelsindustrin blomstrar!
Det är svårt att vara småbarnsförälder i dessa dagar, eller......det är svårt att vara människa och veta när man väljer rätt!
Önskar er en solig och skön helg!

En vacker vardag sa...

Ulla: Jo jag blir riktigt upprörd och ledsen i mitt hjärta när man gör "business" på barn på dethär sättet. Pengar styr tyvärr vårt samhälle alltför mycket, känns det som ibland.

Hoppas att du också har en fin helg! Kram

Anonym sa...

Läste häromdagen att kaffe var något av de hälsosammaste som fanns,de var egentligen bra för allting.
Sen är jag för antik att ta ställning och diskussion med er nutidsmammor,varje tidsålder har de som de tror på och vi har ju också överlevt.
Moster B

Anonym sa...

hej där!
Är ju faktiskt så, att vi i vårt land har rekordmånga laktosTOLERANTA personer (kring 85%)jämfört med resten av världen där upp till 100% är laktosintoleranta (tex. Asien)som ju faktiskt är normalvarianten. Sen beror ju laktosintolerans på enzymbrist i tarmen (som vi alltså utvecklat efter årtusenden av mjölkdrickande) och har inget med allergier att göra.
Vill minnas att det i en undersökning nyligen var tal om att helamning ad 6 mån och introduktion av smakportioner först efter det kunde tänkas leda till att ungen inte lika sannolikt lär sig uppskatta sura smaker med aversion mot grönsaker o frukter som följs och i förlängningen onyttigare matvanor och risk för övervikt..
Men det skrivs och sägs mycket så fram för sunt förnuft i allt tycker jag!